Mokyklos sovietizavimas 1940 m. rudenį: ideologiniai gniaužtai mokytojams, 1917 m. bolševikų perversmo metinių minėjimas Šakių apskrities mokyklose (1) - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2014)
Straipsnio tyrimo objektas – istoriografijoje dar beveik neatspindėti bendrojo lavinimo mokyklų sovietinimo pirmaisiais 1940–1941 m. m. mėnesiais reiškiniai ir faktai. Mokytojų, mokinių ir kitų su švietimo įstaigomis daugiau ar mažiau susijusių žmonių atžvilgiu taikyta primityvių bolševizmo idėjų agresyvios indoktrinacijos viršūnė buvo pasiekta per vadinamosios 1917 m. Didžiosios spalio socialistinės revoliucijos 23-iųjų metinių sukakties minėjimus 1940 m. lapkričio 6–8 d. Straipsnyje daugiausia remiamasi istoriografijoje dar beveik nepanaudotomis Lietuvos centrinio valstybės archyvo (toliau – LCVA) bylomis, taip pat Lietuvos ypatingojo archyvo (toliau – LYA) medžiaga, kitais archyviniais, istoriografiniais ir asmeniniais autoriaus šaltiniais.