Mokyklos sovietizavimas 1940 m.: ideologiniai gniaužtai mokytojams, 1917 m. bolševikų perversmo metinių minėjimas Šakių apskrities mokyklose (2) - Buchaveckas, sta (Genocidas ir rezistencija, 2014)
Šiame straipsnyje pateikiama archyvinė faktografinė medžiaga, susijusi su kitomis Šakių apskrities pradžios mokyklomis. Glaustai įvertinama padėtis, į kurią pateko mokytojai, atsidūrę vadinamojo Šakių apkomo bei apskrities ir valsčių vykdomosios valdžios struktūras suformavusių vietos bolševikų (komunistų), komjaunuolių ir kitų kolaborantų priežiūroje, kuri pasireiškė siunčiamais raštais (neretai net nederinant su apskrities pradžios mokyklų inspekcija), įvairiomis instrukcijomis (raštu ar žodžiu) ir joms išdėstyti organizuojamais pasitarimais, netikėtais apsilankymais mokykloje pamokų metu ir pan. Šiame straipsnyje šalia sąvokų „sovietų(-inis)“ ar „komunistų(-inis)“ taip pat vartojamas žodis „bolševikai“, juolab kad Lietuvos Respubliką 1940 m. birželį okupavo SSRS bolševikai, o Lietuvos komunistai 1940 m. įsiliejo į VKP(b), kurios pavadinimo skliausteliuose raide „b“ ir buvo pabrėžiamas buvusioje carinės Rusijos imperijoje valdžią užgrobusios partijos „bolševikiškumas“. Žodžiai „šventė“ ir „šventiniai“ bei konstrukcijos su tais žodžiais kabutėse rašomi todėl, kad didžiajai visuomenės daliai, mokinių tėvams, o per juos ir daugumai mokinių tai buvo okupantų bolševikų ir jiems tarnaujančių vietos kolaborantų šventė. Straipsnyje vartojama ir trumpesnė „Spalio revoliucijos švenčių“ konstrukcija – „Spalio šventės“.