Mėmelenderiai Norvegijoje po Antrojo pasaulinio karo - Ludvigsen, David Sætre (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Po Antrojo pasaulinio karo 843 asmenų grupė iš dabartinės Lietuvos teritorijos atsidūrė Norvegijoje. Tarp jų buvo nemažai žmonių iš buvusio vokiškojo Memelio regiono (Klaipėdos krašto). 1945 m. prasidėjus repatriacijos procesui, Vakarų sąjungininkai atskyrė lietuvius nuo mėmelenderių (klaipėdiečių). Tai turėjo tiesioginės įtakos tam, kur kiekvienas asmuo po karo galėjo apsigyventi. Lietuviams buvo siūloma grįžti namo arba persikelti į Vakarus, o mėmelenderiai pirmiausia buvo repatrijuojami į Vokietiją. Šis sprendimas privertė asmenis apmastyti savo asmeninę tapatybę ir praktinius sumetimus. Susidarius tokiai situacijai, vieni asmenys pasirinko gyvenimo kelią pagal savo tikrąją tautybę, o kiti priėmė pragmatiškesnį sprendimą atsižvelgdami į tai, kas jiems būtų palankiau. Šiame straipsnyje nagrinėjama mėmelenderių padėtis Norvegijoje karo metais ir jų repatriacijos aplinkybės.