Juozas Urbšys KGB akiratyje. Šaltinių atodangos - Veilentienė, Audronė (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Lietuvos valstybės veikėjai, kuriems po kalinimų sovietų lageriuose ir kalėjimuose pavyko išlikti ir grįžti į tėvynę, buvo ne tik KGB stebimi, bet ir verčiami rašyti nepriklausomą Lietuvą šmeižiančius straipsnius ar atsiminimus. Paskutinis Lietuvos užsienio reikalų ministras Juozas Urbšys taip pat neišvengė KGB persekiojimo ir spaudimo. Jis atsisakė rašyti nepriklausomą Lietuvą žeminančius propagandinius straipsnius ir slapta parašė atsiminimus, kurie dar 1987 m. buvo išspausdinti pogrindinėje „ab“ spaustuvėje. Straipsnyje, remiantis pirmą kartą istoriografijoje naudojamu šaltiniu – autentiškais J. Urbšio užrašais, analizuojama, kokiems tikslams ir kokias priemones taikydama KGB siekė panaudoti buvusį užsienio reikalų ministrą, atskleidžiama, kokios taktikos laikėsi buvęs Lietuvos diplomatas, siekdamas netapti KGB įrankiu.