Stanislovas Buchaveckas, Lietuvos žydai 1944–1945 m.: holokausto tąsa Štuthofo koncentracijos stovykloje (1) - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Antrojo pasaulinio karo pradžioje nacistinės Vokietijos okupuoto Laisvojo Dancigo (Gdansko) miesto-valstybės (gyvavo 1920– 1939 m.) teritorijoje įsteigta Štuthofo (Stutthof) koncentracijos stovykla – ne tik lietuvių, bet ir žydų tautybės Lietuvos piliečių kančių ir mirties vieta. Tačiau iki 2020-ųjų nebuvo skelbiama išsamių analitinių darbų, susijusių su tragiškų Štuthofo įvykių lietuviškąja judaika. Tad tęstiniu straipsniu bus bandoma bent iš dalies užpildyti šią spragą. Juolab kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė, įgyvendindama Lietuvos Respublikos Seimo 2018 m. gegužės 10 d. nutarimą „Dėl 2020 metų paskelbimo Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais“, šiemet numatė nemažai šiai progai skirtų renginių, skatino tirti ir su Lietuvos žydų tragedija Antrojo pasaulinio karo metais susijusias problemas, plėtoti leidybinę veiklą, rašyti įvairaus pobūdžio straipsnius.