KGB agentų rengimas užsienio žvalgybinėms užduotims ir jų veiklos vertinimas - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2018)
KGB agentų veikla vis dar sulaukia didžiulio visuomenės susidomėjimo. Žmonėms ypač rūpi, kieno pavardės slypi už asmenų, sutikusių bendradarbiauti su sovietų saugumo tarnyba, slapyvardžių. Mažiau jiems įdomu, kokiomis aplinkybėmis šie asmenys tapo KGB agentais, kokius tikslus ir funkcijas turėjo įgyvendinti ir ką realiai nuveikė. Bendradarbiavimo su KGB lygis skyrėsi: vieni dirbo entuziastingai, iš idėjinių paskatų, kiti – tik verčiami. Reali agentų veikla lemia jų atsakomybės dydį. Be abejo, pats sutikimo bendradarbiauti su KGB faktas nepuošia biografijos, juk tai asmens pasirinkimas. Tad už slapyvardžių slypi išskirtinės žmonių istorijos.