JAV CŽV veikla vakarinėje SSRS dalyje. Išslaptintas archyvas ir galimybė tirti Lietuvos pokario istoriją - Jurkutė, Mingailė (Genocidas ir rezistencija, 2017)
Iš esmės nuo partizanų kovų pradžios, nuo Atlanto chartijos buvo visuotinai žinoma, kad „Amerika mus remia“. Nors Jungtinių Amerikos Valstijų centrinės žvalgybos valdybos (toliau – CŽV) operacijos buvo žymimos grifu „slaptai“, atitinkamuose išeivijos sluoksniuose bendradarbiavimo su slaptosiomis Europos ir JAV tarnybomis faktai buvo gerai žinomi. Nors CŽV operacijos nuo pat pradžių buvo gana gerai žinomas faktas, lietuviškoje istoriografijoje apie jų pobūdį, specifiką ir detales nėra beveik jokios informacijos. Rekonstruojant pasipriešinimo organizacijų ryšius ar bendradarbiavimą su Vakarų slaptosiomis tarnybomis iki šiol daugiausia buvo remiamasi dviem šaltinių grupėmis: asmeninių išeivijos veikėjų archyvų medžiaga ir šiek tiek ją papildančiais sovietų represinių struktūrų dokumentais. Beveik nieko nėra ir apie JAV karinius planus ar pasirengimą karui, nors esama įvairiai panarstomų „karo vilčių“, „didelių“ ar „bergždžių“, kartais prilygstančių „karo mito“ terminologijai.