Juozas Krikštaponis (Krištaponis) – dalyvavimo Holokauste klausimas ir istorinio atminimo problema - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2022)
Remiantis Lietuvos ypatingojo archyvo ir Lietuvos centrinio valstybinio archyvo dokumentų bei kitų šaltinių kritine analize, straipsnyje bandyta atskleisti Vyčio apygardos vado kapitono Juozo Krikštaponio (Krištaponio) biografijos bruožus, mažai visuomenėje žinomą jo veiklą nacių okupacijos metais, atsakyti į klausimą: ar jis dalyvavo masinėse žydų ir kitų civilių žudynėse? Taip pat atskleidžiamos ir nagrinėjamos dėl J. Krikštaponio (Krištaponio) veiklos vertinimo ir istorinio atminimo iškilusios sudėtingos, netikėtos institucinės ir socialinės komplikacijos, žyminčios Holokausto ir partizaninio pasipriešinimo kolektyvinės atminties susidūrimus šiuolaikinėje visuomenėje, darnos tarp šių atminčių nebuvimą, valstybės istorijos politikos sistemines klaidas, bandoma analizuoti atskirų atminties kultūros veikėjų veiksmus, laikysenas, apibendrinti jų pozicijas.