Balto-Slavic o-grade presents - Kortlandt, Frederik (Baltistica, 2011)
BALTŲ-SLAVŲ o LAIPSNIO PREZENSAISantraukaKitur esu teigęs, kad hetitų kalbos hi veiksmažodžiai atspindi pirminio perfekto ir tematinės fleksijos su nuliniu balsių kaitos laipsniu šaknyje sutapimą, pvz., vedų tudáti. Jei CeC tipo šaknies balsis buvo įvestas į šį darinį laikotarpiu tarp mano chronologijos C ir E etapų (2010, 385, 396), jis automatiškai virto *o, kaip atsitiko ir perfekto vienaskaitos formose. Taip galima paaiškinti santykį tarp o laipsnio sl. *bosti ‘smeigti, durti’ ar germanų 6 klasės veiksmažodžiuose ir nulinio laipsnio vedų 6 klasės veiksmažodžiuose, pvz., vedų jaṅghanti ‘smogia’. Anatolų kalbose papildomoji distribucija tarp o ir nulinio laipsnio buvo priderinta prie perfekto paradigminės kaitos. Indų-iranėnų kalbose reduplikacinis intensyvas panašiai perėmė šaknies balsių kaitą iš 3 klasės reduplikacinio esamojo laiko, tačiau išsaugojo 6 klasės veiksmažodžių esamojo laiko nulinį laipsnį konjunktyve.