Latvių un ‘irʼ ‒ skolinys ar veldinys? - Kabašinskaitė, Birutė; Klingenschmitt, Gert (Baltistica, 2016)
Straipsnyje pateikiama alternatyvi latvių kalbos sujungiamojo jungtuko un ir in etimologija. Tradiciškai jie buvo laikomi skoliniais. Tačiau jungtukas ‘ir’ priklauso tokiems kalbos elementams, kurie įprastai nėra skolinamiesi. Tikėtina, kad latvių un ir in taip pat yra indigenūs. Tuomet etimologinis la. un giminaitis galėtų būti s. i. utá, išplėsta senosios indų kalbos klitiko u forma. Elementą -tá tinkamiausia būtų laikyti parodomojo įvardžio *tó- negalūnine lok. sg. forma *té (reikšmė maždaug ‘čia, tenʼ), kurios reikšmė nublanko prisišliejus prie proklitiko *u: utá ‘ir, taip patʼ < *u + té ‘taip pat ten, ir tenʼ. La. un tikėtiniausia kildinti iš *u+na
Keywords: latvių kalba; etimologija; un; sujungiamasis jungtukas; skolinys; veldinys