Iš Linkmenų parapijos oikonimų kaitos istorijos: *Tikminaĩ / *Tikmenaĩ → Rukšėnaĩ - Bilkis, Laimutis (Baltistica, 2024)
Straipsnyje analizuojamas dabartinio Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje esančio Rukšėnų kaimo, seniau priklausiusio istorinei Linkmenų parapijai, vardų kaitos atvejis. Remiantis istorijos šaltinių duomenimis atskleidžiama, kad nuo XVI iki XVIII a. vidurio kaimas buvo vadinamas kitu vardu: Sioło Thykńińskie, sioła Thykninskiego, Sioło Thykmiskiego, sioła Thyknienskiego, sioła Tykninskiego, Sioło Tÿkmianskie, Siołem Tykmianskim, Tykmiány, de Tikmiany, Wies Tykmiany ir pan. Šis oikonimas dar buvo žinomas XX a. I pusėje Rukšėnų kaimo seniesiems gyventojams. Atsižvelgiant į istorinių vietovardžių užrašymo nelietuvių kalbomis ypatumus ir dėsningumus rekonstruojamos dvi galimos lietuviškos formos *Tikminaĩ / *Tikmenaĩ. Iškeliama jų kilmės iš dvikamienių avd. *Tik-minas / *Tik-menas hipotezė. Pabrėžiama, kad iki šiol tokie asmenvardžiai lietuvių antroponimikoje nebuvo žinomi.
Keywords: lietuvių kalba; toponimika; antroponimika; oikonimų raida; oikonimų kilmė; dvikamieniai asmenvardžiai