Lietuvių kalbos intarpinių ir sta kamieno veiksmažodžių formalioji struktūra (CaC- tipas) - Pakalniškienė, Dalia (Baltistica, 2024)
Straipsnyje analizuojama trumpojo vokalizmo lietuvių kalbos intarpinių ir sta kamieno (toliau – INSTA) veiksmažodžių su šaknies a formalioji struktūra, siekiant nustatyti būdinguosius tiriamųjų leksemų raiškos bruožus ir jų sąveiką. Kompleksinis šių veiksmažodžių formaliosios raiškos tyrimas išryškino keleriopą sąveiką: šaknies finalės įtaką vokalizmui, foneminės struktūros poveikį morfologinei sandarai ir struktūrinių veiksmažodžių modelių susiformavimui. Tyrimo rezultatai pagrindžia nuostatą tirti INSTA veiksmažodžius grupuojant pagal šaknies vokalizmą: toks principas teikia galimybių atskleisti skirtingo vokalizmo (CaC-, CeC-, CiC-, CuC-) veiksmažodžių formaliosios struktūros, semantikos, darybos ir kilmės savitumą.
Keywords: lietuvių kalba; intarpiniai veiksmažodžiai; sta kamieno veiksmažodžiai; natūralioji morfologija; akcionalumas