Dėl dabartinės lietuvių kalbos skolintų daiktavrdžių su priesag -acij-a darybinės interpretacijos - Inčiuraitė-Noreikienė, Lina; Stundžia, Bonifacas (Baltistica, 2024)
Straipsnyje tiriami skolinti dabartinės lietuvių kalbos daiktavardžiai su priesaga -acij-a. Atlikus sinchroninį darybinį-morfologinį tyrimą paaiškėjo, kad galima skirti du šių daiktavardžių sluoksnius: 1) koreliaciniai dariniai (≈84%) ir 2) paprastieji žodžiai (≈16%), pvz., damnifikacija. Koreliacinius darinius sudaro 1a) priesagų vediniai (≈92%), pamatuoti morfonologiškai adaptuotų skolintų veiksmažodžių ar retai daiktavardžių – tiek darybiškai neskaidžių (ador-acij-a ⇠ ador-uo-ti, sufiks-acij-a ⇠ sufiks-as), tiek darybiškai skaidžių (vakcin-acij-a ⇠ vakcin-uo-ti ⇠ vakcin-a), 1b) priešdėlių vediniai (≈3%), pvz., koedukacija ⇠ ko + edukacija, 1c) neoklasikiniai dūriniai (≈5%) tiek su savarankišku pirmuoju dėmeniu (pvz., euroobligacija ⇠ eur-as + obligacija), tiek nesavarankišku, pvz., astronavigacija ⇠ astro + navigacija). Koreliaciniai priesagos -acij-a vediniai daugiausia remiasi hibridiniais veiksmažodžiais, adaptuotais su indigenia priesaga -uo-ti. Vedinių, kurie remiasi daiktavardžiais ar veiksmažodžiais, adaptuotais prijungiant indigenią priesagą -in-ti, pasitaiko retai.
Keywords: Lietuvių kalba; materialusis skolinys; priesaginis skolinys; koreliacinis darinys; koreliacinis vedinys; hibridinis veiksmažodis; morfonologinė adaptacija; darybiškai neskaidus veiksmažodis; daiktavardis; darybiškai skaidus veiksmažodis / daiktavardis