Kazimiero Šaulio veikalas Juodžiūnų tarmė – pirmasis sistemingo TFA taikymo lietuvių tarmei pavyzdys - Bakšienė, Rima; Čepaitienė, Agnė (Baltistica, 2024)
Straipsnyje nagrinėjami tarptautinės fonetinės abėcėlės (TFA, ang. International Phonetic Alphabet [IPA]) ženklai rytų aukštaičių kupiškėnų patarmės pavyzdžiams užrašyti. Lyginami TFA rašmenys, taikyti pedagogo, tautosakos rinkėjo, tarmių tyrėjo Kazimiero Šaulio 1988 m. veikale Juodžiūnų tarmė, ir dabartinis TFA ženklų rinkinys, teikiamas lietuvių tarmių garsams.Papildomai (fragmentiškai) išryškinamas XX a. Šaulio užfiksuotos tradicinės kupiškėnų patarmės ir šiandienio jos vaizdo kontrastas kalbiniu, socioekonominiu ir sociokultūriniu aspektu.Atliktu tyrimu grindžiama ne vieno kalbininko akcentuota Šaulio parengto veikalo, sukauptų duomenų vertė dialektologijos mokslui. Šaulio pasirinktos transkripcijos analizė neabejotinai pravarti kuriant ir tobulinant šiuolaikinę lietuvių tarmių TFA sistemą.
Keywords: lietuvių tarmės; rytų aukštaičiai kupiškėnai; Kazimieras Šaulys; transkripcija; tarptautinė fonetinė abėcėlė; TFA