A note of the Proto-East Baltic vowel system - Schmalstieg, William R. (Baltistica, 2005)
PASTABA DĖL BALSIŲ SISTEMOS RYTŲ BALTŲ PROKALBĖJE Rytų baltų kirčiuotas *ō (iš ide. *ō) visada turėjo priešakinės eilės atitikmenį. Iš pradžių tai buvo *ē1 (kilęs iš ide. *ē, vėliau – *ē2, atsiradęs iš protobaltų *ei ir *ai. Naujõsios fonemos *ē2 atsiradimas vokalizmo sistemoje lėmė, kad *ēi perėjo į žemutinę eilę, o paskui jį - ir nekirčiuotas *ō, sutapęs su *ā. Galbūt tuo laiku ir ŏ sutapo su ă.