Georga Manceļa rakstības principi: darbības pirmais posms (līdz 1631. gadam) - Vanags, Pēteris; Frīdenberga, Anna; Trumpa, Anta (Baltistica, 2023)
Rakstā analizēta latviešu 17. gadsimta autora Georga Manceļa pirmā darbības posma darbos (1631. gadā izdotās luterāņu baznīcas rokasgrāmatas „Lettisch Vade mecum“ sastāvdaļas) lietotā rakstība, aplūkoti izmantotie rakstības paņēmieni, kā arī noteikti tiem pamatā esošie ortogrāfijas principi. Pirmā posma darbos ir redzami tie galvenie principi, ko Mancelis liek savas uzlabotās rakstības pamatā. Tos rakstā piedāvāts dalīt šādi: fonētiskais princips, morfēmiskais princips, leksiski tradicionālais princips, diferencētājprincips, tīri gramatiskais princips un leksiski gramatiskais princips. No šiem tikai fonētisko principu Mancelis ir pats eksplicīti formulējis, pārējie izsecināti datu analīzes rezultātā.