Распределение дифтонгов ei ~ ie в литовском языке - Владимирович Ослон, Михаил (Baltistica, 2011)
DVIBALSIŲ ei ~ ie DISTRIBUCIJA LIETUVIŲ KALBOJESantraukaStraipsnyje bandoma išspręsti seną ir sunkią baltistikos problemą – išaiškinti dvibalsių ei ir ie distribucijos sąlygas baltų kalbose. Autorius, remdamasis lietuvių kalbos medžiaga, atlieka jos vidinę rekonstrukciją (veiksmažodinių ir vardažodinių duomenų pagrindu) ir prieina išvadą, kad prokalbės dvibalsis *ei išlieka nepakitęs tik tam tikromis sąlygomis ir tam tikrose žodžio pozicijose, būtent dominaciniuose (baltų-slavų prasme) ir antriniuose dominaciniuose skiemenyse prieš dominacinius skiemenis. Vadovaujantis tonologine paradigminių akcentinių sistemų kilmės hipoteze, tokiuose skiemenyse prokalbėje rekonstruojamas aukštas resp. kylantis tonas. Skiemenyse su kitais tonais (ir kitose pozicijose) vyksta monoftongizacija *ei > *ẹ̄ > ie.
Keywords: балто-славянский; литовский; дифтонги; ei; ie; доминантный слог; внутренняя реконструкция; тоны; акцентология; IWoBA