A note on certain Balto-Slavic accusatives - Schmalstieg, William R. (Baltistica, 1967)
PASTABA APIE KELIS BALTŲ-SLAVŲ GALININKUSAptariami baltų-slavų o- ir ā-kamienų galininkai. Teigiama, kad šių kamienų galininkai turėjo bendras formas: vienaskaitoje -an, o daugiskaitoje -ans. Slavų prokalbėje *-an žodžio gale virto į *-йn. Prieš sekančio žodžio pirminį priebalsį *-йn > -ǫ; prieš sekančio žodžio pirminį balsį *-ŭn > -й. Galūnė -ǫ virto ā-kamieno galūne; galūnė -ŭ virto o-kamieno galūne. Bet iš pradžių jie buvo tik sandhi dubletai. Slavų prokalbėje *-ans > -y. Baltų kalbose vienaskaitos galūnė *-an bendra o ir ā-kamienams. Prūsų kalboje daugiskaitos galūnė -ans bendra o ir ā-kamienams. Rytinių baltų o-kamieno daugiskaitos galininkas yra naujadaras, kilęs iš u-kamieno daugiskaitos galininko, kuris turi tą pačią galūnę. Įvardžiuotinio būdvardžio galininko morfema -uos-, fonologiška (uas), yra analogiška transformacija vardininko morfemos -ie- pavyzdžiu. Apskritai, įvardžiuotiniuose būdvardžiuose priešpaskutinė morfema visada turi ilgą balsį ar dvibalsį (jeigu fonetiškai galima), -uos- yra tik morfemos alternantas (морфемный алтернант), reikalingas priešpaskutinėje žodžio padėtyje. Galimas daiktas, kad prūsų kalboje šie galininkai turi labai senas galūnes (plg., pvz., hetitų kalbos vienaskaitos a-kamieno galininką), o kitose indoeuropiečių kalbose randame naujadarus.
Keywords: baltų; slavų; galininkas; morfologija