Sprachlich-stilistische Untersuchung zur „Figura etymologica“ in den litauischen Dainos (Fortsetzung) - Range, Jochen D. (Baltistica, 1977)
„Figura etymologica“ lietuvių liaudies dainose stilistinis tyrinėjimas1. Darbo tikslas – aprašyti „figura etymologica“ (FE) vartojimą pasirinktoje medžiagoje, patikrinti ankstesnius tyrinėjimų rezultatus ir, reikalui esant, patikslinti juos. Terminas „figura etymologica“ iš pradžių vartojamas plačiąja prasme pavadinti veiksmažodžio-daiktavardžio junginiui, kuriame daiktažodis atlieka papildinio funkciją, o paskui – siaurąja prasme FE su turinio galininku (Akkusativ des Inhalts) pažymėti.2. Analizėje dėmesys ypač kreipiamas į FE tipus. Jie yra ketveriopi: a) teigiamas tipas, be pažyminio (2+), pvz., miegą miegojau, b) neigiamas, be pažyminio (2–), pvz., miego nemiegojau, c) teigiamas, su pažyminiu (3+), pvz., miega saldų miegą, d) neigiamas, su pažyminiu, pvz:., n΄išmiegojau nė saldaus miegelio. Dažnuminė FE analizė gali apimti tiktai laisvo vartojimo FE, bet kol kas nėra metodo, pagal kurį būtų galima tiksliai nusakyti nuo dainų struktūros priklausantį FE pasikartojimą. Šitas klausimas nagrinėtas 0.4. skyriuje.3. Statistinė (dažnuminė) analizė (1.1.–1.6.) leido nustatyti, kad priklausomai nuo dainų turinio ir funkcijos grupių tik apie 5–12% visų ištyrinėtų dainų (iš viso 4248) vartojama FE. Gausus FE vartojimas būdingas LR (apie 37%). iš 45 aprašytų FE dažnesnės tik 6: DARBĄ DIRBTI (160), VARGĄ VARGTI (83), MIEGĄ MIEGOTI (78), DAINĄ DAINUOTI (56), DUMĄ DŪMOTI (31), KELIĄ KELIAUTI (31). Gausi retai vartojamų FE grupė. FE tipas be pažyminio yra dažniausias. Tipas su pažyminiu dažniau už kitus tipus vartojamas tik šaltinyje LR. Skyriuje 2.1.– 2.3. nagrinėta, kokie pažyminiai būdingi FE. FE DARBĄ DIRBTI dažniausias pažyminys yra sunkus, VARGĄ VARGTI – didelis ir MIEGĄ MIEGOTI pažyminys saldus.4. Skyriuje 3.1.– 3.4. apžvelgiama, kokios FE dėl vartojimo tautosakos FE tiktai dainose arba raudose yra dainuojamosios tautosakos savybė. Be to, nagrinėta kiekvienos FE stilistinė funkcija. Dauguma dėl vartojimo tautosakos FE vartojamos ir šnekamojoje arba literatūrinėje kalboje. Dainuojamosios tautosakos ypatybė yra, tur būt, tik FE BUITĮ BŪTI, DOVANĄ DOVANOTI, JUOSTĄ JUOSTI, KARĄ KARIAUTI, MASTĄ MASTYTI, PILĮ PILTI, PRADŽIĄ PRADĖTI, STRŪNĄ STRŪNUOTI, VYGĘ VYGIUOTI. FE siaurąja termino prasme, mano nuomone, yra šios: KALBĄ KALBĖTI, MIEGĄ MIEGOTI, MUŠTINES MUŠTI, ŠOKĮ ŠOKTI, VARGĄ VARGTI, kaip ir DARBĄ DIRBTI, KARĄ KARIAUTI, MASTĄ MASTYTI (žr. 3.3.).
Keywords: lietuvių liaudies dainos; figura etymologica; kalbinis stilistinis tyrinėjimas