Nochmals die Neuroi: Versuch einer ethnolinguistischen Namensdeutung - Dini, Pietro Umberto (Baltistica, 1996)
DAR KARTĄ NEUROI: ETNOLINGVISTINĖS VARDO REIKŠMĖS TYRIMASNeuroi daugelio tyrėjų aiškinamas kaip hidroniminės kilmės etnonimas. Straipsnyje keliama mintis, kad šis pavadinimas: 1) bus atsiradęs del etnolingvistinės opozicijos „aiškiai kalbantieji“ – „neaiškiai, nesuprantamai kalbantieji“ (tai būdinga daugeliui kitų baltų ir nebaltų etnonimų, pvz.: mixkai, gudai,Немцы ); 2) sietinas su lie. niáura, niaũras, -à, niaurỹs, -ė̃ ‘kas/kuris pro nosį kalba, niurzga, neaiškiai kalba‘. Tokiu vardu senovėje galėjo būti vadinamos tiek prabaltų, tiek praslavų gentys.
Keywords: etimologija; neuroi; etnolingvistika