Lithuanian akas ‘ice-hole’ and Old Prussian accodis *‘eye, opening’* - Schmalstieg, William R. (Baltistica, 2001)
LIE. akas ‘EKETĖ’ IR PR. accodis *‘AKIS; ANGA, SKYLĖ’*Iškelta prielaida, kad pr. accodis (E 214) ‘dūmalaidė, aukštinis’ fonemizuotinas kaip /akutis/ ar /akūtas/ ir vestinas iš pr. žodžio, giminiško lie. tarm. akas ‘eketė’. Ir akas, ir akis tikriausiai išvesti iš pirmykštės paradigmos, kurios nom. sg. buvo akas (= sl. oko), o nom.-acc. du. – *aki (= sl. oči) arba *ake. Veikiant nom.-acc. du. *ausī arba *ause ‘dvi ausys’, daiktavardžiui akìs buvo apibendrintas i arba priebalsinis kamienas ir suteikta moteriškoji giminė.
Keywords: etimologija; akas; accodis