The common origin of the *-o stem dative, accusative and instrumental cases - Schmalstieg, William R. (Baltistica, 2004)
IDE. o KAMIENO DATYVO, AKUZATYVO IR INSTRUMENTALIO BENDRA KILMĖIndoeuropiečių o kamieno vienaskaitos datyvas, akuzatyvas ir instrumentalis yra kilę iš vienos morfemos *-oN. Dėl sandžio, nelygu ar kitas žodis prasidėjo balsiu (V) ar priebalsiu (C), iš etimologiškai bendros formos atsirado skirtingų realizacijų, būtent *-oN + V> *-oN + V (t. y. niekas nepakito), bet *-oN + C > *-ō + C. Dažniausiai *-oN tapo vns. akuzatyvo, o *-ō - vns. datyvo ir instrumentalio rodikliu.
Keywords: indoeuropiečių; o kamienas; datyvas; akuzatyvas; instrumentalis; istorinė morfologija