Lithuanian blakė f. and Pashto brez f. ‘bedbug’ - Witczak, Krzysztof Tomasz (Baltistica, 2010)
LIETUVIŲ blãkė f. IR PUŠTŪNŲ brez f. ‘blakė’Straipsnyje atskleidžiamas etimologinis ryšys tarp lie. blãkė f. ir puštūnų brez f. ‘blakė’. Šiedu žodžiai taip pat susiję su la. blakts, plakts ‘blakė’, lo. blatta f. ‘tarakonas, grambuolys, kandis; dvokiantis vabzdys, skleidžiantis šviesą ir priešiškas bitėms’, pranc. blatte ‘(juodasis) tarakonas’ (< galų *blak-tā), be to, kai kuriais iranėniškais vabzdžių kenkėjų pavadinimais (plg. puštūnų brā́ʒa, wrā́ʒa, wrā́ja ‘šunis puolančių erkių rūšis; mažas raudonas vabzdys, mintantis kupranugarių ir kitų naminių gyvulių krauju’, šugnų birēj, birēʒ ‘avims kenkiantis kirminas’, sogdų pr’z’k ‘tokia vabzdžių kenkėjų rūšis’, vachanų prič ‘vikšras, lerva, kirminas’).
Keywords: etymology; Baltic; Pashto; Iranian; blakė