Spalva kaip velniavardžių motyvuojantis požymis - Jasiūnaitė, Birutė (Baltistica, 2012)
Etnolingvistinė analizė padėjo nustatyti, kad eufemistinių velnio pavadinimų pagal spalvą ar plauką motyvacija priklauso nuo šių veiksnių: 1) personažo stereotipinio vaizdavimo tautosakos tekstuose; 2) žmogaus nusakymo spalvas reiškiančių būdvardžių vediniais; 3) minėtųjų būdvardžių semantinės struktūros; 4) simbolinių reikšmių, kurių spalvos įgyja tradicinėje etninėje kultūroje. Tokių eufemizmų dažniausiai pasidaroma iš achromatinės spalvos pavadinimo juodas. Motyvuojantys žodžiai dar gali būti kai kurių spektro spalvų pavadinimai (raudonas, žalias) ar būdvardžiai, paprastai nusakantys gyvulio plauką (rainas, dulas, žebras).
Keywords: lietuvių kalba; velniavardis; spalvos pavadinimas; eufemizmas; semantinė motyvacija