Rytų aukštaičių vilniškių mišriųjų dvigarsių [il], [ir], [ul], [ur] priegaidės: audicinis tyrimas - Urbanavičienė, Jolita (Baltistica, 2013)
Rytų aukštaičių vilniškių šnektose atvirųjų dvigarsių ([a], [e] + R) priegaidės dėl ryškių kiekybinių ir kokybinių pirmųjų dėmenų skirtumų nesunkiai skiriamos iš klausos. Uždarųjų dvigarsių ([i], [u] + R) priegaidžių skirtumai labiau niveliuoti dėl prigimtinio [i], [u] uždarumo ir kokybinio stabilumo. Siekiant nustatyti, ar tarmės vartotojai girdi akūto ir cirkumflekso skirtumus uždaruosiuose dvigarsiuose, buvo atliktas audicinis priegaidžių tyrimas. Tyrimui pasirinkti keturi vilniškių punktai, esantys Švenčionių̃ rajone: Adùtiškis, Svìrkos, Sariaĩ ir Vidutìnė. Kiekviename punkte buvo įrašyta po vieną diktorių, kurio įskaitytų minimaliųjų porų bei sakinių klausėsi 4 atskiros auditorių grupės (po 7 auditorius). Statistiniai eksperimento rezultatai vertinti programa Ukr2.exe. Šiame straipsnyje laikomasi nuomonės, kad jei teisingi atsakymai siekia 50%, jie rodo fonologinės opozicijos nebuvimą; 50% – 67% teisingų atsakymų intervalas rodo „pusiau fonologinę“ opoziciją; rezultatai, viršijantys 67% ribą, rodo, kad tiriamus reiškinius sieja aiški fonologinė opozicija.Tyrimo metu nustatyta, kad geriausiai mišriųjų dvigarsių priegaides skyrė Adùtiškio ir Sarių̃ auditoriai: teisingai atpažinta 79–80% porų. Svìrkų punkte priegaidės skiriamos šiek tiek prasčiau – teisingai atpažinta 73% porų. Vidutìnės punkto duomenys balansuoja tarp 50% (spėliojimo) ir 67% (žinojimo) ribos: teisingai identifikuota 63% pateiktų porų, vadinasi, galima kalbėti apie priegaidžių „pusiau fonologinę“ opoziciją.Atlikus mišriųjų dvigarsių priegaidžių audicinį tyrimą keturiuose vilniškių punktuose ir gautus rezultatus palyginus su analogiškais monoftongų priegaidžių tyrimais, padarytos šios išvados:• Iš klausos auditoriai užfiksavo mišriųjų dvigarsių priegaidžių trukmės, kokybės, intensyvumo ir pagrindinio tono skirtumus.• Mišriųjų dvigarsių priegaidės pakraštiniuose vilniškių arealuose skiriamos pakankamai gerai – gauti atsitiktinį spėliojimą viršijantys rezultatai (74% teisingų atsakymų).• Atskiruose vilniškių punktuose mišriųjų dvigarsių priegaidžių atpažinimas gali svyruoti nuo 79–80% (Adùtiškyje, Sariuosè) iki 63% (Vidutìnėje).• Mišriųjų dvigarsių priegaides vilniškiai skiria geriau nei monoftongų (atitinkamai 74% ir 68% teisingų atsakymų). Priegaidžių distinktyvinis ryškumas tirtuose punktuose sutampa: tiek mišriųjų dvigarsių, tiek monoftongų priegaidės geriausiai skiriamos Adùtiškyje, prasčiausiai – Vidutìnėje.• Atskirais atvejais galima kalbėti apie mišriųjų dvigarsių priegaidžių supanašėjimą. Statistinė skirtumo tikimybė buvo nepakankama ištyrus dvigarsių [ú.l] : [u.] Adùtiškyje, [ú.r] : [u.] Sariuosè, [.l] : [i.] ir [.r] : [i.] Vidutìnėje priegaides. Neteisingai identifikuotos poros sudaro 26% visų atsakymų.
Keywords: Lithuanian; dialectology; experimental phonetics; East Aukštaitian dialect; Vilniškiai subdialect; mixed diphthongs; tones; syllable accent; auditional experiment