The Neo-Štokavian accent shift and the phonological significance of suprasegmental features in different Štokavian dialects. Accoustic and phonetic analysis - Sredojević, Dejan; Subotić, Ljiljana (Baltistica, 2011)
NAUJAŠTOKAVIŠKASIS KIRČIO ATITRAUKIMAS IRFONOLOGINĖ SUPERSEGMENTINIŲ POŽYMIŲ REIKŠMĖ SKIRTINGOSE ŠTOKAVŲ ŠNEKTOSE. AKUSTINIS IR FONETINIS TYRIMAS Santrauka Naujaštokaviškojo kirčio atitraukimo, įvykusio XV amžiuje, rezultatas buvo kylančiųjų priegaidžių atsiradimas. Jau seniai žinoma, kad tos pãčios priegaidės gali būti nevienodai realizuojamos skirtingose šnektose. Trumpoji kylančioji priegaidė jau yra nemažai tirta, o skirtingos jos realizacijos moksle gerai žinomos. Tuo tarpu ilgoji kylančioji priegaidė paprastai būdavo apibūdinama tik kaip visiškai kylanti. Specifinė šios priegaidės realizacija Novi Sado kalboje gerai žinoma serbų kalbos vartotojams, tačiau iki šiol dar nėra tiksliai aprašyta. Šiame straipsnyje pristatomos skirtingos ilgõsios kylančiosios priegaidės fonetinės realizacijos atskirose štokavų šnektose (ypatingą dėmesį skiriant Novi Sado šnektai). Šios realizacijos apžvelgiamos naujaštokaviškojo kirčio atitraukimo ir supersegmentinių požymių svarbos tiriamosiose šnektose aspektu.