Influences of the Corded Ware Culture in the Belarusian Lakeland (on the Ground of the Kryvina Peat-Bog Microregion) - Charniauski, Маxim (Archaeologia Lituana, 2017)
Virvelinės keramikos kultūros įtakos Baltarusijos ežeringajame krašte (remiantis Kryvinos durpyno mikroregiono medžiagaStraipsnyje analizuojama Baltarusijos ežeringojo krašto neolito gyvenviečių kultūrinė raida IV–III tūkstm. pr. Kr., daugiausia remiantis Kryvinos durpyno gyvenviečių archeologiniais tyrimais. Nors viena po kitos ėjusių giminingų Usviatų ir Šiaurės Baltarusijos kultūrų kompleksai analizuojamose gyvenvietėse yra gana panašūs, pastarojoje matyti ir didelė virvelinės keramikos tradicijų įtaka, pasiekusi šį regioną iš vakarų ir pietų. Remiantis gautomis radioaktyviosios anglies datomis, šis kultūrinis pasikeitimas įvyko ir virvelinės keramikostradicijų įtaka regione pradėjo reikštis III tūkstm. pr. Kr. antrojo ketvirčio antrojoje pusėje.
Keywords: Baltarusijos ežeringasis kraštas; Usviatų kultūra; Šiaurės Baltarusijos kultūra; virvelinės keramikos kultūros; kultūrinė transformacija; keramika; neolitas