Ankstyvųjų Viduramžių Makarovo 2 tipo miniatiūriniai kirviai Baltijos jūros regione - Kucypera, Paweł; Wadyl, Sławomir (Archaeologia Lituana, 2011)
Straipsnyje aptariamas išskirtinis ankstyvasis viduramžių miniatiūrinių kirvių, gamintų iš metalo (dažniausiai bronzos) tipas, vadinamasis Makarovo 2-asis tipas. Šio tipo kirviai žinomi visame Baltijos regione ir datuotini XI–XII a. pirmąja puse. Jiems būdingi vėduoklės formos simetriški ašmenys su kabliuko formos išsikišimu vidinėje briaunoje. Arti pusės žinomų pavyzdžių yra dekoruoti, dažniausiai geometriniais motyvais. Šie kirvukai siejami su magine-garbinamąja sfera ir dažniausiai laikytini kilusiais iš Rusios.Vienas išskirtinis egzempliorius, kuriame galima įžvelgti lyg ir irkluojančius vyrus, leidžia straipsnio autoriams daryti išvadą, kad Makarovo 2-ojo tipo kirvukai-amuletai yra formalūs valčių atvaizdai. Autoriai įsitikinę, kad šie dirbiniai neturėtų būti laikomi būdingais tiktai rytų slavams.Šie kirvukai būdingi visoms etninėms Baltijos regiono grupėms. Kirvukų paskirtis buvo labai įvairi ir priklausė visų pirma nuo naudotojo.