XIV amžiaus Curvum Castrum šiaurinio papilio gyventojai: paleoaplinka ir mityba remiantis T. Kosciuškos g. 1 archeobotaninių tyrimų duomenimis - Banionytė, Laura; Karaliūtė, Rūta (Archaeologia Lituana, 2025)
Straipsnyje siekiama pristatyti 2024 m. T. Kosciuškos g. 1, Vilniuje, atliktų detaliųjų archeologinių tyrimų metu surinktą archeobotaninę medžiagą, apimančią XIV a. apgyvendinimo etapą. Šių tyrimų metu buvo atidengtos medinės konstrukcijos, tarp kurių buvo aptiktas XIV a. datuojamas medinis pastatas su mūrine krosnimi (visiškai atidengta 11,52 m² dydžio patalpa, kurios viduje buvo 1,6 x 1,3 m dydžio mūrinė krosnis). Ištirtų augalų gausa ir rūšių įvairovė atskleidė XIV a. Kreivosios pilies šiauriniame papilyje įsikūrusių Vilniaus gyventojų mitybą ir juos supusią gamtinę aplinką.
Keywords: archaeobotanical research; wetland environment; bioarchaeology; Curvum Castrum; Vilnius