Archeologiniai nusikaltimai ir jų poveikis paveldo specialistams: mokslo bendruomenės pripažinimas auka baudžiamajame procese - Oļevska-Kairisa, Irina (Archaeologia Lituana, 2025)
Nusikaltimai paveldo srityje, įskaitant nelegalius kasinėjimus, plėšimus ir archeologinių vietų naikinimą, turi ilgalaikių pasekmių, kurios apima ne vien fizinę žalą. Jie ardo svarbius ryšius su žmonijos praeitimi ir atima iš ateities kartų galimybę pažinti kultūros paveldą. Archeologai, paveldo specialistai ir platesnė mokslo bendruomenė, kuri yra pasišventusi kultūrinio paveldo išsaugojimui ir supratimui, yra vieni iš labiausiai paveiktų šių nusikaltimų. Tokia žala turi įtakos moksliniams tyrimams, veda prie nuolatinio žinių praradimo ir tiesiogiai kenkia tiems, kurie tyrinėja ar saugo šias vietas. Tačiau nepaisant didelės materialinės ir nematerialinės žalos, kurią patiria paveldo specialistai, teisinės sistemos dažnai akcentuoja nusikaltėlių baudimą, o ne šių aukų pripažinimą ir žalos atlyginimą, todėl į mokslo bendruomenės interesus lieka plačiau neatsižvelgiama. Šiame straipsnyje nagrinėjamas paveldo nusikaltimų poveikis archeologams ir paveldo specialistams, raginama atidžiau vertinti jų galimą oficialų pripažinimą aukomis baudžiamosios teisės procesuose. Remiantis apklausos duomenimis, teismų praktika ir interviu su ekspertais, straipsnyje pabrėžiama, kad teisinės sistemos turi skubiai pripažinti daugialypę žalą, kurią daro šie nusikaltimai. Šiuo straipsniu siekiama atkreipti dėmesį į teisinį aspektą ir paremti visapusišką požiūrį į paveldo apsaugą, taip aktualizuojant kultūros paveldo svarbą kolektyvinės atminties ir tapatybės išsaugojimui.
Keywords: nusikaltimai paveldui; aukos; mokslo bendruomenė; žala; kultūrinės teisės