Archeologijos objektų tyrimai gręžimo metodu - Vietrov, Victor (Archaeologia Lituana, 2025)
Straipsnyje pristatomi archeologinių tyrimų Medžybižo ir Baro pilyse bei paleolito laikotarpio radimvietėse taikant gręžimo metodą rezultatai. Gręžinių pilyse tikslas – pilių kiemų ir įtvirtinimų tyrimai. Gręžimo metodu nustatytas iki 8 metrų storio kultūrinis sluoksnis. Remiantis gautais duomenimis, buvo atliktos pilyse buvusios kiemų dangos rekonstrukcijos ir nustatyta jų reljefo istorinė raida. Paleolito objektų paieška vykdyta taikant gręžimo metodus durpingose teritorijose ir įvairiuose dirvožemių tipuose. Nustatyta, kad gręžimas yra itin efektyvus paieškų metodas. Archeologinių tyrinėjimų metu įranga buvo pritaikyta ir nustatyta optimali gręžimo technika.
Keywords: gręžimo metodai; Medžybižas; Baras; pilys; paleolitas