Erdvinės analizės panaudojimas, tiriant titnago kasimo vietovę Udorkos slėnyje. Geoarcheologinė titnago apdirbimo dirbtuvių paieška Poręba Dzierżna 24 vietovėje - Binnebesel, Hubert; Sudoł-Procyk, Magdalena (Archaeologia Lituana, 2024)
Priešistorinėje šokoladinio titnago kasykloje Udorkos slėnyje (24 vietovė, Poręba Dzierżna, Mažosios Lenkijos vaivadija, Pietų Lenkija) kasinėjama nuo 2018 m. Tai pirmoji šios žaliavos kasykla, aptikta už Świętokrzyskie kalnų ribų. Remiantis šiuo metu turimomis datomis, kasykla buvo naudojama mezolito ir neolito laikotarpiais. Šachtos užpildo artefaktų erdvinė analizė leido rekonstruoti atskirus šachtos formavimosi etapus. Ji taip pat iškėlė klausimą dėl šio kasyklos objekto ir jį sudarančių sluoksnių bei artefaktų rinkinio homogeniškumo. Nors radiniai būdingi titnago apdirbimo vietos radiniams, tačiau jų vienalaikiškumu taip pat derėtų abejoti. Norint nustatyti chronologinius ir kultūrinius šios titnago kasimo ir apdirbimo vietos rėmus, atrodo, būtina nustatyti pirminę dirbtuvių vietą, kuri buvo sunaikinta ir išplauta dėl vandens srovės. Dėl šio vandens judėjimo susidarė nuosėdos, kurios dabar yra virš šachtų ir kuriose itin gausu titnago dirbinių.
Keywords: priešistorinė kasyba; titnago dirbtuvės; akmens amžius; geoarcheologija; erdvinė analizė