Lenkijos karių palaikų paieškos Lietuvoje: tyrimų istorija ir metodika - Kadikinaitė, Jovita (Archaeologia Lituana, 2024)
Straipsnyje aprašomos lenkų karių palaikų paieškos Lietuvoje nuo 1992-ųjų iki šių dienų, pristatoma, kaip kito tokių tyrimų tikslai, kokia taikyta archeologinių tyrimų metodika. Aptariamas skirtingų institucijų ir disciplinų atstovų įsitraukimas į paieškas. Nors straipsnyje kalbama apie visų per XX amžiaus konfliktus žuvusių Lenkijos karių palaikų paieškas apskritai, išskirtina, kad didžiausią dalį jų sudaro Armijos Krajovos kariai. Pagrindiniai turimi duomenys tokioms paieškoms vykdyti yra amžininkų liudijimai, o juos papildo ir patikslina archeologiniai ir antropologiniai tyrimai. Tokių tyrimų metodika vis dar formuojama pagal individualius atvejus, todėl svarbu apžvelgti vykusius tyrimus ir susipažinti su jų (ne)pasisekimais, nes tai gali padėti planuoti ir tolesnius, produktyvesnius šio laikotarpio tyrimus bei asmenų paieškas.
Keywords: teismo archeologija; teismo antropologija; Armija Krajova