Pitėjas Masilietis ir Baltija. Mitas ar tikrovė? - Tillisch, Søren Skriver (Archaeologia Lituana, 2022)
Pitėjas Masilietis (gyveno IV a. pr. m. e.), senovės graikų geografas, apkeliavo Europos pakrantę nuo Kadiso (Cadiz) iki Tanais (prie Dono žiočių), apiplaukė Britaniją, pasiekė Ultima Tulę, tikriausiai Farerus, gintaro salą Abalus ir tikriausiai Norvegiją. Straipsnyje dar kartą apžvelgiama Pitėjo, pasiekusio Baltiją, šiaurinės Tanais žiočių (Vyslos? Nemuno?) kelionės ir Saremos Kaali, kaip „vietos, kur saulė nuėjo miegoti“, aplankymo klausimas. Problema nagrinėjama, pasitelkiant istoriografinį ekskursą, Pitėjo ir jo gimtojo miesto Masalijos matavimus, kelionę iki vakarų Baltijos, analizuojant ir lyginant archeologinius ir rašytinius įrodymus. Apibendrinant teigiama, kad Pitėjas Masilietis apsilankė Kaali Saremos saloje ir iš tiesų ši vieta, bet ne „ultima Thule“, gali būti laikoma „vieta, kur saulė nuėjo miegoti“.
Keywords: Pitėjas Masilietis; senovės Graikija; Baltija; Sarema