Kodjadermeno-Gumelnicos-Karanovo VI kultūros antropomorfinės figūrėlės su kupromis ir deformuotomis krūtinėmis - Stavreva, Vanya (Archaeologia Lituana, 2022)
Keliose kasinėtose gyvenvietėse, priklausančiose Kodjadermeno-Gumelnicos-Karanovo VI kultūrai, buvo rasta keletas neįprastų antropomorfinių figūrėlių su kupromis ir kūginiais krūtinių išsikišimais. Iki šiol minėtos figūrėlės nebuvo tirtos ir aprašytos mokslinėje literatūroje, todėl niekada nebuvo bandoma jas interpretuoti.Tyrime aptariama galimybė, kad šie neįprasti vaizdai atspindi fizinę negalią, kurią sukėlė Poto liga. Remiantis antropologiniais Europos eneolito populiacijos skeletuotų palaikų tyrimais, rasta patologinių šios ligos sukeltų pokyčių. Šios ligos sukėlėjų, Mycobacterium tuberculosis, randama atliekant papildomus biomolekulinius tyrimus; šie tyrimai patvirtina tuberkuliozės plitimą tuo laikotarpiu. Straipsnio autorė teigia, kad šio tipo figūrėlės galėjo būti naudojamos magiškuose ritualuose. Straipsnyje taip pat pateikiami kai kurie etnografiniai duomenys apie molinių antropomorfinių atvaizdų naudojimą sveikatos stiprinimo ir gydymo apeigose.
Keywords: antropomorfinės figūrėlės; eneolitas; tuberkuliozė; magiški ritualai