Galios žiedai arba ankstyvojo elito paieškos - Manzura, Igor (Archaeologia Lituana, 2022)
Straipsnyje, remiantis Usatovo kultūros pavyzdžiu, aptariama priešistorinio elito identifikavimo problema. Archeologiniai įrodymai leidžia šioje kultūroje išskirti tris sluoksnius, arba klases, kurie sąlygiškai įvardijami kaip didikai, garbingieji ir paprastieji. Elito sluoksnio Usatovo kultūroje atsiradimas tapo įmanomas dėl savito objektyvių veiksnių derinio, kurį sėkmingai panaudojo nauji socialiniai lyderiai.
Keywords: Šiaurės Pontiko regionas; ankstyvasis bronzos amžius; Usatovo kultūra; kultūrinė antropologija; kompleksinė visuomenė; socialinė hierarchija; elitas