Geležiniai pleišto pavidalo kirviai Latvijoje - Циглис, Янис (Archaeologia Lituana, 2003)
Straipsnis skirtas vienai seniausių geležinių daiktų kategorijų Latvijoje – pleišto pavidalo kirviams – aptarti. Iš viso Latvijoje 9 radimvietėse rasta 11 pleišto pavidalo kirvių. Panašiai kaip Estijoje, Baltarusijoje, Rusijoje ir Ukrainoje, šiuos geležinius kirvius galima datuoti paskutiniais šimtmečiais pr. Kr. arba m. e. riba. Tokių kirvių paplitimą Latvijoje galima susieti su etninėmis grupėmis, kurios paliko Šiaurės Latvijos akmeninius kapus ir šiaurės–rytų Latvijos pilkapius su smėlio sampilais. Sąlyginai didelis šių kirvių radinių kiekis Latvijoje leidžia manyti, kad jau paskutiniais šimtmečiais prieš Kr. žemdirbystės vaidmuo ūkyje tapo daug svarbesnis ir akmeniniai kirviai buvo pakeisti kur kas našesniais geležiniais.