Vilniaus universitete saugoma žmonių osteologinė kolekcija - Kozakaitė, Justina; Brindzaitė, Rūta; Miliauskienė, Žydrūnė; Žalnora, Aistis; Jankauskas, Rimantas (Archaeologia Lituana, 2020)
Straipsnyje trumpai pristatoma Vilniaus universiteto Medicinos fakultete saugomos žmonių kaulų kolekcijos istorija. Kolekcijos kaupimo pradžia siejama su 1855 m. įsteigtu Senienų muziejumi. Iki XX a. vidurio kolekcija buvo pildoma sporadiškai ir selektyviai, t. y. renkant arba kaukoles, arba ilguosius kaulus. Nuo XX a. vidurio pradėti sistemiškai kaupti ir saugoti visi mokslinę vertę turintys žmonių palaikai. Šiuo metu kolekciją sudaro daugiau nei 9 000 skirtingai išlikusių individų skeletų, kurie datuojami nuo mezolito iki XIX a.
Keywords: osteologinė kolekcija; tyrimų kolekcija; antropologija; Vilniaus universitetas; Lietuva