Gyvenimas kitoje upės pusėje: urbanizacijos pasekmės XVIII–XIX amžiaus Panevėžyje - Brindzaitė, Rūta (Archaeologia Lituana, 2020)
Tyrimai, kuriuose nagrinėjamas XIX a. industrializacijos, urbanizacijos ir modernizacijos poveikis žmonių sveikatai, tampa vis aktualesni. Lietuvoje tokio pobūdžio antropologinė medžiaga aptinkama retai, todėl šiame straipsnyje pristatomi XVIII a. pabaigos–XIX a. Panevėžio kapinėse rastų palaidojimų pirminės antropologinės analizės rezultatai. Tyrimo imtį sudarė 90 individų: 57 vyrų, 15 moterų ir 18 vaikų. Gauti rezultatai parodė, kad šioje populiacijoje vyrauja kaulų lūžiai ir nespecifiniai, uždegimo sukelti pakitimai. Nustatyto vidutinio vyrų ir moterų ūgio rodikliai nesiskyrė nuo ūgio rodiklių vėlyvaisiais viduramžiais. Galima teigti, kad aiškių įrodymų dėl sveikatos būklės pokyčių, nulemtų urbanizacijos, nebuvo rasta, o bioarcheologinis populiacijos profilis tik iš dalies reprezentuoja XIX a. Panevėžio bendruomenę. Todėl, norint pateikti išsamesnius rezultatus ir išvadas, ateityje reikėtų surinkti reprezentatyvesnę imtį ir atlikti papildomus tyrimus.
Keywords: XIX amžius; žmonių palaikų tyrimai; bioarcheologija; paleopatologija; Lietuva; Panevėžys