Berklainių pilkapis - Michelbertas, Mykolas (Archaeologia Lituana, 2012)
Berklainių (Barklainių) vienkiemis yra apie 1,5–1,6 km į pietryčius 130° kryptimi nuo Daujėnų miestelio (Pasvalio r.), kairėje vieškelio Daujėnai–Mikėnai pusėje, apie 300 m į pietus nuo kairiojo Orijos upelio kranto.Tik XX a. septintajame dešimtmetyje buvo sužinota apie Berklainiuose esančius archeologijos paminklus. Čia 1969 m. lankėsi tuometinio Mokslų akademijos Istorijos instituto žvalgomoji archeologinė ekspedicija, vadovaujama dr. Adolfo Tautavičiaus. Buvo pastebėta, kad šalia Berklainių senkapio – vėlyvojo kapinyno vienkiemyje yra išlikęs pilkapis su akmenų vainiku....HÜGELGRAB IN BERKLAINIAIMykolas MichelbertasZusammenfassungDas Einzelgehöft Berklainiai liegt etwa 1,5 km südlich in 130o Richtung von dem Städtchen Daujėnai (Rayon Pasvalys) entfernt, auf der linken Seite der Feldstraβe Daujėnai–Mikėnai, etwa 300 m südlich vom linken Ufer des Flüssleins Orija.In Berklainiai befinden sich ein jüngeres Gräberfeld – Dorffriedhof und ein Hügelgrab (Abb. 1). Dieses Hügelgrab lag im Bauernhof von Juozas Straževičius (Abb. 2). Das Hügelgrab hat im Jahre 1970 die archäologische Expedition des damaligen Pädagogischen Instituts von Vilnius untersucht. Der Leiter der Expedition war M. Michelbertas....