Rediscovering the Final Palaeolithic-Mesolithic Settlement at Pabartoniai, a Site on the River Neris - Gudaitienė, Gabrielė (Archaeologia Lituana, 2017)
Iš naujo atrasta Pabartonių finalinio paleolito–mezolito gyvenvietė Neries pakrantėje Straipsnyje pristatomi naujausi Pabartonių akmens amžiaus gyvenvietės tyrimų rezultatai. Ši vėlyvojo paleolito–mezolito gyvenvietė buvo iš naujo atrasta 2014 m. ir dvejus metus tyrinėta. Kasinėjimų metu atrastos struktūros, titnaginis inventorius ir archeobotaninė medžiaga leido tyrinėti šio archeologinio objekto pirminį apgyvendinimą. Deja, gyvenvietėje apsistota ne vienąkart, skirtingų laikotarpių radiniai yra susimaišę smėlingame grunte, tad tiksliai rekonstruoti jos apgyvendinimo eigą ir pobūdį yra nelengva. Vis dėlto kasinėjimų metu pritaikyti įvairūs tyrimų metodai leidžia atsakyti į kai kuriuos klausimus.