Vilniaus universiteto Archeologijos katedra (nuo įkūrimo iki 1966 metų) - Michelbertas, Mykolas (Archaeologia Lituana, 2010)
1940 m. rugsėjį Vilniaus universitete buvo įsteigta Archeologijos katedra. Švęsdami katedros įkūrimo 70 metų jubiliejų, galime apžvelgti gana sudėtingą nueitą kelią, katedroje dirbusių žmonių veiklą, jų indėlį į Lietuvos ir baltų genčių archeologijos mokslą, specialistų archeologų rengimą. Galima iš karto pažymėti, kad Archeologijos katedros, kaip ir viso lietuviškojo Vilniaus universiteto, veikla nuo 1940 m. yra susijusi su sunkiu ir labai sudėtingu Lietuvos istorijos tarpsniu. [...]