Kerstovo 1: naujas romėniškųjų įtakų laikotarpio kapinynas Šiaurės vakarų Rusijoje - Juškova, Marija; Kulešov, Viačeslav (Archaeologia Lituana, 2011)
Straipsnyje aptariama Kerstovo (Kiorstovo) kapinyno, priklausančio vadinamųjų akmeninių kapinynų su aptvarais (die Tarandgräber) kultūrinei grupei, medžiaga. Kapinynas yra Ižoros aukštumos vakariniame pakraštyje, ariamame lauke. Kapinynas buvo suardytas, jame aptikta degintinių žmonių kauliukų, įvairių atsitiktinių daiktų, skiriamų geležies amžiaus vadinamajam romėniškųjų įtakų laikotarpiui. Tyrimų metu aptiktos keturios akmenų konstrukcijos – aptvarai, kuriuose galėjo būti palaidota apie 35–38 žmones su įvairiomis įkapėmis. Tarp jų aptikta labai profiliuotų (A 68-69 tipo) prūsų serijos akinių segių, juostinių apyrankių, žiedų, įvairių papuošalų dalių, ginklų (ietigalių), darbo įrankių (peilių tiesiomis ir lenktomis nugarėlėmis, ylų), kitų buities daiktų. Pagal įkapes Kerstovo kapinynas datuojamas B2–B2/C1 periodu, t. y. I m. e. a. paskutiniu trečdaliu – II–III a. riba. Etniniu požiūriu kapinynas skiriamas Baltijos finougrams (vodų tautelės protėviams).