Edmundas Kriugeris ir jo archeologinis rinkinys iš Lietuvos Kuršo provincijos muziejuje - Vasiliauskas, Ernestas (Archaeologia Lituana, 2015)
Pastaruoju metu Rytų Baltijos regione vis didesnio susidomėjimo susilaukia archeologijos istorijos tyrimai. Organizuojamos konferencijos, leidžiami katalogai ir straipsnių rinkiniai. Vis dar menkai Lietuvos (ir ne tik) tyrėjui žinoma ir prieinama medžiaga apie Kuršo provincijos muziejaus (1818–1939 m., toliau KPM arba Muziejus1) rinkinius, jo narių veiklą. Kita vertus, dar mažai tyrinėta iki Pirmojo pasaulinio karo veikusių kultūros ir mokslo draugijų veikla bei jų indėlis į krašto mokslo ir kultūros plėtotę. Šios draugijos, nesant arti humanitarinio profilio aukštosios mokyklos, tarsi atstojo universitetų poreikį. [...]