Sklypo T. Kosciuškos g. 1, Vilniuje, tyrimai - Žvirblys, Atas (Archaeologia Lituana, 2025)
2024 m. pavasarį–vasarą sklype T. Kosciuškos g. 1, Vilniuje, atliktų tyrimų metu buvo užfiksuoti XIII a. pabaigos–XX a. sluoksniai ir atidengti XIII a. pabaigos–XIV a. medinio užstatymo fragmentai, kurie suteikė naujų duomenų apie šios Vilniaus dalies raidą ankstyvajame miesto formavimosi etape. Ne mažiau įdomi yra ir XVII–XVIII a. sklypo istorija, kuri siejama su čia buvusia dvarviete, o nuo XIX a. su čia veikusios areštinės veikla. Šiame straipsnyje analizuojamas šių atradimų archeologinis ir istorinis kontekstai, skelbiami surinktų duomenų tyrimų rezultatai ir pateikiamos interpretacijos.