Palaidojimai Vilniaus Kalnų parko teritorijoje - Kontrimas, Darius (Archaeologia Lituana, 2025)
1989 m. nustatinėjant tuometinio draustinio ribas, dabartiniame Vilniaus Kalnų parke, Daiva Misiukaitė (Daiva Luchtanienė) atliko žvalgomuosius archeologinius tyrimus. Tyrimai vykdyti teritorijoje, kurioje, manoma, iki XIV a. pab. buvusi rašytiniuose šaltiniuose minima Kreivoji pilis. Trijose vietose buvo aptikti kapai: Dainų slėnio šiaurės vakarinėje dalyje, prie dabartinės parkingo aikštelės, Gedimino kapo kalno aikštelėje ir vadinamojo Altanos kalno pietinėje dalyje. Pastarojoje vietoje dar kartą archeologiniai tyrimai atlikti 2021 m. Pirmosiose dviejose palaidojimų vietose radinių ar įkapių, leidžiančių datuoti kapus neaptikta – kapų chronologija liko neaiški. Trečioje vietoje negausios įkapės aptiktos tik trijuose kapuose – kapai preliminariai datuoti XVII a. ir sieti su vadinamojo didžiojo Tvano (1655 – 1661 m.) įvykiais, kuomet Vilnius buvo pirmą kartą okupuotas carinės Rusijos kariuomenės. 1989 m. aptiktų kapų antropologiniai tyrimai nebuvo atlikti, tačiau visa osteologinė medžiaga iki šiol saugota Vilniaus universiteto Medicinos fakultete. Šiuos tyrimus nuspręsta atlikti 2021 m. Taip pat buvo atliktas mėginių, paimtų iš 14 kapų, 14C datavimas. Šio straipsnio tikslas – naudojant statistinį modeliavimą patikslini kapų chronologiją, įvertinti bendrą archeologinį, istorinį kontekstą, publikuoti atliktų atropologinių tyrimų ir laboratorinio datavimo rezultatus.