Žmonės ir žirgai vėlyvojo romėniškojo – vėlyvojo tautų kraustymosi laikotarpio (III–VII a.) Lietuvoje: kilmė ir socialinis kontekstas - Kurila, Laurynas; Piličiauskienė, Giedrė (Archaeologia Lituana, 2025)
Darbe pristatomas tyrimas, kuriame siekiama įvertinti Vėlyvojo Romėniškojo laikotarpio – Tautų kraustymosi laikotarpio (III–VII a.) žmonių ir žirgų mobilumą bei galimą imigraciją ir mobilumą Lietuvoje, remiantis stroncio (87Sr/86Sr) stabiliųjų izotopų analize. Tyrimo metu atlikti 40-ies žmonių dantų iš 11-os pilkapynų ir kapinynų bei 13-os arklių iš 6-ių laidojimo vietų 87Sr/86Sr analizė. Be to, siekiant rekonstruoti biologiškai prieinamo 87Sr/86Sr vertes, atlikti 41-o gyvūno iš 15-os priešistorinių ir istorinių laikų gyvenviečių 87Sr/86Sr tyrimai. Tyrimui sudaryta žmonių mėginių imtis leido įvertinti numanomas imigracijos kryptis bei abiejų lyčių, skirtingų socialinių grupių, bei įvairių Lietuvos regionų gyventojų mobilumą. Atlikta stabiliųjų izotopų analizė, taip pat radiokarboninis datavimas, biometriniai matavimai ir kiti tyrimai leido naujai pažvelgti į I t-mečio vidurio žmonių ir žirgų kilmę, mobilumą, kai kuriuos kitus gyvensenos aspektus, arklininkystės ypatumus, taip pat brėžti šių temų ateities tyrimų perspektyvas.