(Ne)dingusi Jurgio Žilinsko antropologinė kolekcija - Daubaras, Mantas; Kozakaitė, Justina; Brazaitis, Džiugas; Pauža, Dainius Haroldas; Kriaučiūnienė, Vega (Archaeologia Lituana, 2025)
Straipsnyje pristatoma dingusia laikyta garsaus Lietuvos gydytojo, anatomo ir antropologo Jurgio Žilinsko (1885-1957) tarpukariu kaupta kaukolių kolekcija. Pastarąją šiuo metu sudaro 361 kaukolės arba tik 30,4 % buvusios antropologinės kolekcijos. Svarbiausias atradimas, laukęs šiuose rinkiniuose – datuotos trys ankstyvojo mezolito kaukolės. Straipsnyje pateikiama išlikusios J. Žilinsko antropologinės kolekcijos dalies istorinė, archeologinė, antropologinė informacija, suregistruotų kaukolių katalogas ir naujausios AMS 14C datos. Taip pat pateikiami teoriniai svarstymai dėl dingusių kaukolių likimo, pasiūlymai tęsti kai kurių svarbių archeologinių objektų tyrimus ir pristatomos galimų tolimesnių tyrimų kryptys.