Mykola Makarenko ir Mariupolio neolitinis kapinynas. Tragiškas ukrainiečio archeologo ir vietovės likimas - Mykhailova, Nataliia (Archaeologia Lituana, 2024)
Išskirtiniu turtingu ir įvairialypiu inventoriumi unikalų Mariupolio neolito laikų kapinyną 1930 m. kasinėjo ukrainiečių archeologas ir menotyrininkas Mykola Makarenko. 1933 m. buvo parengtas iš išleistas informatyvus kapinyno tyrimams skirtas leidinys, tačiau visas tiražas greitai buvo konfiskuotas. Dalis kapinyno inventoriaus išvežta į Rusiją. Antropologinė medžiaga sunaikinta Antrojo pasaulinio karo metais. 1938 m. kasinėjimų autoriui sovietų baudžiamoji valdžia paskyrė mirties bausmę.Mariupolio kapinyno tragedija tęsėsi ir 2022 m., kurie tapo tragedija Ukrainos istorijoje ir paveikė visos Europos istoriją. Ukrainos žmonės, gamta, kultūra patyrė nepataisomų nuostolių. Taip pat ir Ukrainos archeologija. Karo zonoje, okupacinėje zonoje ir aneksuotose teritorijose buvo sunaikinta arba stipriai sužalota šimtai archeologinių vietovių.Straipsnis skirtas Mariupolio laidojimo komplekso kasinėjimų istorijai ir tragiškam artefaktų kolekcijos likimui.