Karvė, jautis, moteris, vyras - Georgieva, Petya (Archaeologia Lituana, 2022)
Varnos eneolito nekropolyje buvo rastos trys auksinės galvijų formos plokštelės. Nors jos neturi aiškių lytinių požymių, galvijų figūros dažniausiai interpretuojamos kaip jaučiai. Panašių formų vaizdai gana retai pasitaiko ir ant keraminių indų. Straipsnyje pristatomas indas iš Kozareva Mogila (Bulgarija) gyvenvietės. Ant jo pavaizduotos dvi antropomorfinės ir dvi zoomorfinės figūros. Atvaizdai schemiški, reljefiški, išdėstyti horizontalia juosta aplink puodo vidurinę dalį. Antropomorfinės ir zoomorfinės figūros sudėliotos pakaitomis. Antropomorfinės figūros vaizduojamos pasisukusios veidu į stebėtoją. Tarpusavyje jos skiriasi tik tuo, kad ant vienos iš jų yra įspaustos moteriškos krūtys. O zoomorfinės figūros vaizduojamos profiliu. Savo forma jos labai panašios į Varnoje aptiktas auksines galvijų figūrėles. Viena iš jų, kaip ir žmonių figūrėlės, turi aiškiai išreikštą lytį – reljefinį falą. Tai rodytų, kad viena iš figūrėlių vaizduoja jautį, o kita – karvę, o tai yra retas atvejis, kai vienu metu kuriami moteriškieji ir vyriškieji antropomorfiniai bei zoomorfiniai atvaizdai, kurių lytis aiškiai išreikšta. Ši scena yra raktas nustatant Varnos nekropolio auksinių zoomorfinių figūrų, paprastai vadinamų jaučiais, lytį.